​KÜLFÖLDI DIÁKOK A BUDAPESTI EGYETEMEKEN

Budapest az európai fővárosok közül az egyik legkedveltebb célpont a világ különböző tájairól érkező turistáinak számára, azonban az utóbbi években nem csak ideiglenes látogatások végett szaporodtak meg a fővárosban idegen ajkú embertársaink, hanem egyre többen jönnek életvitelszerűen Pestre.

Ebben a cikkben megnézünk 1-2 statisztikát, melyek arról árulkodnak, hogy a budapesti egyetemek hallgatóinak mekkora százaléka külföldi, valamint megpróbáljuk megvizsgálni az okait a növekvő tendenciák okainak.

Demográfiai szempontok

A legalapvetőbb okai a bevezetőben említett tényeknek demográfiai tényekre és tendenciákra vezethetőek vissza. Fontos itt például megemlíteni azt, hogy míg 2010-ben 129.000 18 éves fiatalt számoltak Magyarországon, addig ez a szám 2017-ben ez a szám már a 100.000-es küszöböt sem ütötte meg.

Ez részben annak köszönhető, hogy alapvetően kevesebb gyermek született a 90-es évek vége felé, részben pedig annak, hogy igen sokan indulnak szerencsét próbálni külföldre, jelentkeznek külföldi egyetemekre. Mi sem szemlélteti ezt jobban, mint az, hogy ez a szám az utóbbi 4 évben a kétszeresére emelkedett, ma már több, mint 10.000 magyar diák tanul más országban világszerte.

Ebből a tendenciából következik, hogy az egyetemek Budapesten is egyre kevesebb embert tudnak megcélozni, így fontossá válik számukra a külföldön való hirdetés is, egyre több egyetem hoz létre külön képzéseket külföldieknek, hogy részben ebből finanszírozzák fennállásukat.

Nemzetközi szintű oktatás

Jelentős szempont lehet az oktatás nemzetközi szintje is. Több olyan egyetem is található Budapest területén, mely európai egész területén igen nagy népszerűségnek örvendhet.

Ezek közé tartozik például az utóbbi időben a politikai helyzet miatt igen sokat emlegetett CEU (Central European University), vagy az IBS (International Business School) is, mely a budai oldalon található egy gyönyörű épületkomplexum egyik részeként.

A Bölcsészkarok vonzzák a legkevesebb külföldi hallgatót, azonban a társadalomtudományi és gazdasági karok bizonyos szakjain (pl. Nemzetközi Tanulmányok, Közgazdasági szakok) különösen jellemző az, hogy külföldről sokan érkeznek és hallgatják a különböző kurzusokat az egyes magyar egyetemeken.

Népszerű az előbb említetteken túl a BME is, ami nem lehet véletlen, hiszen egész Európa egyik legkiemelkedőbb műszaki egyeteméről beszélünk, amikor a Budapesti Műszaki Egyetemről ejtünk szót.

Természetesen, ahogy azt korábban már említettük, nem csak Budapesten tanulnak külföldiek, hanem az ország különböző vidéki egyetemein is. Ezek közé tartozik például a Pécsi Tudományegyetem vagy a Szegedi Tudományegyetem.

Mik a következmények?

A számokon és a tényeken túl most megvizsgáljuk azt is, hogy miért lehet fontos az országnak az, hogy egyre többen jönnek Budapestre és különböző vidéki városokba folytatni felsőoktatási tanulmányaikat.

A magyarok számára nem igazán kedvező például az, hogy a lakásbérlési összegek az utóbbi 5-6 évben nagyon sokat emelkedtek. Ez részben annak köszönhető, hogy ezen összegek kifizetése az ideérkező, általában viszonylag stabil anyagi háttérrel rendelkező diákok számára egyáltalán nem jelent gondot.

Pesten talán ezzel kevesebb gond van, hiszen itt azért bőven találhatunk kiadó lakást, a vidéki városokban azonban nehezebben fogunk jó áron találni bérelhető ingatlant.

Emellett azért természetesen pozitív oldala is van annak, hogy ennyi külföldi hallgató érkezik országunkba, hiszen egyes kimutatások alapján azt mondhatjuk, hogy akár a 100 milliárd forintot is elérheti az az összeg, amit az összes Magyarországon élő idegenajkú hallgató lakhatásra és tandíjként elkölt a különböző városokban.

Ezek az összegek azonban elsősorban a vidéki városoknak és egyetemeknek jönnek igazán jól, melyek számára így biztosítva van a folyamatos fejlődés és fejlesztés lehetősége.

Kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Biztosak vagyunk benne, hogy szakértői csapatunkkal való konzultációját követően Ön is az E-WORD Fordítóirodát választja majd fordításaihoz!

  • Tapasztalt fordítók
  • Gyors leadási határidők
  • Megfizethető árak
  • Elsőosztályú minőség
  • ​Kérjen ingyenes árajánlatot most, melyet hétköznap akár 1 órán belül elkészítünk Önnek!

    LEGYEN SZÓ BÁRMILYEN NYELVRŐL VAGY IPARÁGRÓL, MI SEGÍTÜNK!